MAVE-TARM INFEKTIONER:.

De fleste hundeejere oplever på et tidspunkt, at deres hund får dårlig mave i form af opkast og/eller diarré.

Årsagerne kan være mange, men de mest sandsynlige er et virus eller at hunden har spist noget, der har ødelagt den normale bakterielle tarmflora.

Som udgangspunkt kan problemet ofte klares uden besøg hos dyrlægen, især hvis hunden fortsat er upåvirket og gerne vil æde. Så står den på skånekost, enten hjemmelavet (ris, pasta, lyst kød m.m.) eller et skåne-tørfoder, til afføringen er normal. Vand doseres i små portioner, da hunde med mave-tarm problemer ofte har en tendens til at tømme vandskålen for derefter at gå ud og kaste det hele op.

Fortsætter symptomerne i mere end et par dage eller bliver hunden tiltagende dårlig, bør dyrlægen kontaktes. Det kan så blive nødvendigt at sætte hunden i behandling med et antibiotika og/eller kvalmestillende tabletter samt et fiberholdigt tilskudsfoder, der kan gives både som tabletter og pasta.

Generelt, men ikke mindst hos hvalpe og unghunde, der æder ALT, skal man altid tænke på et fremmedlegeme, især hvis hunden bliver ved med at kaste op !!

I de tilfælde vil der blive taget et røntgenbillede af bughulen og viser det uforklarlige forhold, foretages en røntgenundersøgelse med kontrast for at finde et evt. stop i tarmen.

I sidste ende kan det blive nødvendigt at åbne bughulen og tjekke tarmsystemet for et fremmedlegeme. Dette problem opstår især, hvis fremmedlegemet er af en sådan karakter, at den flydende kontrast kan passere, men hunden alligevel fortsætter med at have symptomer i form af opkast, madlede og nedstemthed. Det kan bl.a. forekomme, hvis hunden har spist tæpperester eller lign.

Heldigvis går det sjældent så slemt ñ generelt er det jo imponerende, hvad vores hunde kan tygge sig igennem og kvittere uden problemer !!

Fagdyrlæge Helle Busk
Februar 2010