PARVOVIRUS DIARR…:

Parvovirus diarré er en meget alvorlig og akut tarmbetændelse, der primært rammer hvalpe mellem 2-5 måneder, men også kan ses hos ikke-vaccinerede hunde (eller hunde, der responderer dårligt på vaccinen) samt hos ældre hunde med et dårligt immunsystem.

Virus er temmelig hårdfør hvorfor smitte bl.a. kan ske, når hvalpene snuser til afføring fra en smittet hund.

Symptomerne er feber, nedstemthed, madlede, opkast og blodig, mørkfarvet, ildelugtende diarré. Hvalpen bliver slap og dehydreret pga. væskemangel og vil dø inden for få dage, hvis ikke den bliver behandlet.

Diagnosen stilles ud fra hvalpens alder, symptomer og en undersøgelse af afføring, hvor man kan teste for virus.

Behandlingen er symptomatisk, dvs. at hvalpen bliver indlagt og isoleret, får væske direkte ind i et blodkar, får kvalmestillende behandling samt antibiotika. Da der er tale om en virusinfektion, har antibiotika ingen effekt på selve virus, men virker på de medfølgende bakterielle tarminfektioner. Jo hurtigere hvalpen kommer i behandling, jo større er sandsynligheden for at den overlever, men selv hos hunde, der har overlevet en parvovirusinfektion kan der opstå kroniske skader på tarmen.

Parvovirus er, sammen med hundesygevirus, de vira, det er vigtigst at vaccinere imod. Er tæven korrekt vaccineret, inden hun skal have hvalpe og er hygiejnen i orden, er sandsynligheden for smitte af hvalpene meget lille sammenlignet med mangelfuld vaccination og/eller dårlig hygiejne hos opdrætter.

Hvalpen er dækket af tævens antistoffer i de første ca. 6 uger, men derfra og indtil den selv har dannet antistoffer, er den meget sårbar. Det er derfor meget vigtigt, at den første vaccination gives inden hvalpen flytter hjemmefra som 8 uger gammel, og derefter gives der en eller to vaccinationer med 4 ugers mellemrum.

Så er hvalpen grundvaccineret og skal først vaccineres et år efter sidste vaccine og efterfølgende senest hvert 3. år.

Fagdyrlæge Helle Busk
Februar 2011